Tavuk Yetiştiriciliğinde Önemli Noktalar ve Bazı Hastalıklar









Bulaşıcı hastalıklar kendiliğinden tavuk sürülerinden gözükmez, eğer tavuklarda hastalık varsa bir yerlerde yanlışımız var demektir.Ekipman,yem,diğer hayvanlar,böcek,haşare, göçmen su kuşları hastalıkların taşınmasında büyük rol oynar.

1. TAVUKLARI TEMİZ TUTUN


Tavuk sürülerinde hastalıkların önlenmesi için; doğru yönetim ve temizlik uygulamaları, kümes ekipmanlarının (tavuk sulukları,tavuk yemlikleri,folluklar vb.) uygun dezenfektanlar ile temizlenmesi hastalık riskini en aza indirmek veya yeni hastalık girişini ortada kaldırır.


Kullandığınız tavuk yemlerinin temiz ve taze olmasına dikkat ediniz. Küflü ve bayat tavuk yemleri kullanmayınız.


Farklı türdeki hayvanları bir arada beslemek hastalık riskini arttırabilir. Ördekler, güvercinler, hindiler, güvercinler bir arada tutulmamalıdır.
2. KÜMESİ DEZENFEKTE EDİN


Hastalıklardan korunmak için rutin olarak kümesi dezenfekte etmek yapabilieceğiniz en önemli şeylerden biridir. Dezenfekte de akılda tutulması gereken bazı şeyler:
İlk önce kaba temizlik yapılmalı tüm gübreler kümesten uzaklaştırılmalıdır. Dezenfektanlar iyi temizlenmiş yüzeyler üzerinde üzerinde etkilidir, ama temiz bir yüzey hastalıksız yüzey anlamına gelmez.
Dezenfektanlar uygulamadan hemen sonra etkili değildir—en az 30 dakika enfeksiyonel organizmaları yok ederler.
Kümesi kullanmadan önce tamamen kurumaya bırakın. Seyreltme ve kullanım için üreticinin talimatlarına uygun hareket edin. Tavuk çifliklerinde kullanılan dezenfektanların içinde genellikle hidrojen peroksit, iyot ve klor vardır.
3. GEREKİRSE TAVUKLARI KARANTİNAYA ALIN


Sağlıksız bir tavuk fark edildiğinde , derhal karantinaya alınmalı ve hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Hastalıklı tavukları ve kümes hayvanlarını ayırmak hastalığın daha fazla yayılmasını önler ve tedavi sürecini hızlandırır.
4. SORUNLU HASTALIKLAR İÇİN TAVUKLARA AŞI YAPIN.


Aşı nadiren küçük sürü sahipleri tarafından temin etme zorluğu,hastalığın teşhiş edilememesi vb. nedenlerle nadiren kullanılır.


Eğer tavuklarda geçmişte de aynı hastalıkla ilgili bir sorun varsa, düzenli ve sürekli olarak aşıları yapılmalıdır.
5. TAVUK HASTALIKLARININ FARKINDA OLMAK.


En yaygın 11 tavuk hastalığı şunlardır.
Gagalama ve Yamyamlık
Tavukların kendilerin veya birbirlerinin tüylerini çekmesi, baş,boyun,kanat, kuyruk vb. kısımlarının gagalanması ortaya çıkan hastalıktır. Yumurtaya yeni girecek yarkalarda daha fazla gözükmektedir. Tavuklarda stres, fazla ışıklandırma, yeterli sayıda suluk ve yemlik olmaması, yemlerinde fazla mısır olması vb. nedenlerdir. Bu hastalığın tedavisi yarkalara yeterli sayıda suluk ve yemlik koymak, ışıklandırmayı ayarlamak, yemlerini toz yem olarak kullanmak, tavukların sularına bir miktar tuz koymak bu hastalığı tedavi edebilir. Eğer hastalık devam ederse tavukların gagalarını kesmeyi düşünebilirsiniz.
Raşitizm
Belirtileri: Genellikle civcivlerde ve genç kanatlı hayvanlarda görülen kemik gelişim ve şekillenme bozukluğudur. Civcivler kendi ağırlığını taşımayaz duruma gelebilir. Ağır vakalarda, civcivler yürümemez hale gelir ve solunum için gerekli kas hareketlerini yapamaz hale gelir. Olağandışı durumlarda tavuklarda sert bir yürüyüş, azalmış büyüme ve özellikle bacaklarda kemik deformiteleri görülür.
A vitamini Eksikliği
Belirtileri: Tavuklarda burun delikleri ve göz kapaklarında beyaz peynirimsi birikimler oluşur. İlk aşamada, Solunum hastalıklarına benzer . Boğazındaki hasar yutma güçlüğü yapar. Eksik beslenme ve organ yetmezliği sebebiyle civcivlerde ölümler başlar. Yetişkin tavuklarda yumurta verimi ve kabuk kalitesinde ciddi bir düşüş yaşanır.
Tavuk Biti İstilası
Belirtileri: Tavuklarda endişeyle hareket etme, sık sık kendilerni kaşıma ve çizme vb. belirtileri vardır.Tavuklar sık sık tüylerini ve gözlerini karıştırırlar. Sonuç kilo kaybı ve yumurta üretiminde azalma.
Tavuk Koksidiyozu
Tavuklarda kanlı dışkı, sindirilmemiş yem parçaları, tüylerinin kirpi gibi olması bu hastalığın belirtileridir.Bu hastalığın tedavisi veterinerden alacağınız kanlı ishal ilacıdır.
Ascaridiasis (Yuvarlak solucan)
Belirtiler: Ortak işaretler tavuklarda ishal ve kilo kaybı. Ciddi durumlarda tavuklar tedavi edilmezse bağısak tıkanması nedeniyle ölümler meydana gelebilir.
Capillariasis (Hairworm-boğaz solucanı)
Belirtileri: Tavuklarda hairworm nefes almada zorluk, solgunluk, ishal vb. belirtiler gösterir. Ciddi vakalarda kümes hayvanları tedavi edilmez ise ölümcül olabilir.
Mycoplasmosis
Belirtiler: Sulu gözler, kirli burun, öksürük ve hırıltılı solunum belirtileri vardır. Tavuklarda yumurta üretimi ve verimlilik azalmıştır. Zamanla, enfeksiyon belirgin olarak göz kapakları dışa şişmeye ve sinüslerde iltihaplı bir madde birikimine yol açabilir.
Kolibasilloz
Belirtiler: Tavuklarda sık olarak halsizlik, nefes darlığı ve öksürük görülmektedir. Ciddi enfektesiyonlarda tavukta ishal , karaciğerde şişme olabilir. Yumurtadan yeni çıkan tavuk civcivlerinde bazen göbek enfeksiyonu gözükebilir.
Tavuk Kolerası
Belirtileri: Hiçbir belirti olmadan ani ölüm görülebilir. Enfeksiyon belirtileri şiddetli depresyon-huzursuzluk hali , deride koyulaşma (koyu mor renk) olabilir. Bu hastalığın kronik formu genellikle yüz, sinüsler veya eklemlerde görülen lokalize enfeksiyonları ile karakterizedir.Enfeksiyon boyun bükülmesine veya boyun tutulması neden olabilir.
Tavuk çiçeği
Belirtiler: Tavuklarda tarak,ibik , yüz deri bazende bacaklarda kabarık ve yuvarlak lezyonlar uyuz gibi yaralar gözükür. Ağız astarı ve nefes borusu enfeksiyonları da oluşabilir. Boğazdaki lezyonlar tavukların tıkanma ve boğularak ölümüne sebeb olur. Tavuklar geçici veya kalıcı olarak, göz etrafıdaki lezyonlar yayılmışsa kör olabilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar