Atlarda Pazartesi Hastalığı (Myoglobinüria -Ürinary Nitrogen)





Genellikle atlara özgü bir hastalık olan bu hastalık eski dönemlerde iş öküzlerinde de görülmekteydi.


Yoğun karbonhidrat ile beslenen iş ve spor atları dinlendirildiği günlerde de aynı çalıştığı gündeki gibi yoğun enerjili yemlerle beslenmesi sonucu alınan fazla karbonhidratlar kaslarda glikojen olarak depolanmaktadır. Kaslarda depo edilen glikojen çalışma ile hızla metabolize olmaya başlar.


Glikojenin metabolize olması ile kaslarda yoğun laktik asit birikimi gözlenir.Laktik asitin etkisiyle kaslarda dejenerasyonlar şekillenir. Kas tellerindeki myoglobinin açığa çıkmasıyla miyoglobinemi görülür.Myoglobinin böbreklerden süzülüp idrarla atılmasıyla miyoglobinüri gözlenir.Myoglobinüri bu hastalıkta patognomiktir. 

Hayvanlar işe başladıktan 15-60 dk sonra aşırı terleme, inkoordinasyon, ayakta duramama görülür. Ateş normalin üzerindedir. Gluteal bölge kaslarında sertleşmeler göze çarpar. Ölüm septisemi, myoglobinürik nefrozis ve üremiye bağlı olarak meydana gelir. Diagnozda AST değeri önemlidir. Hastaya glikoz solüsyonları haricinde sıvı solüsyonlar verilebilir.Yem kesilmeli sadece kuru ot ve su verilmelidir.


                      
                                                        


                                     

Yorumlar

Popüler Yayınlar