Rumen Kokuşması


Alkalozisin bir komplikasyonu ve bozuk-çürümüş yemlerin verilmesi ile ortaya çıkabilir. E.coli, Psödomonas, Proteus spp. gibi bakteriler hızla ürerler. (S.S olabilir etkenler)

Semptomlar

İstah azalır, rumen hareketleri azalır, titreme, tonik-klonik kasılmalar ve paresis şekillenebilir. Tekrarlayan timpanilere ve ishale neden olabilirler. Bazen topallık ve deri ekzantemlerş de şekillenebilir.

Laboratuvar Bulguları

Rumen ph>7.5-8 ve rumen de çürümüş saman bulunur. Yeşil-siyahımtrak renktedir ve pis kokuludur. İnfusorya miktarı azdır.


Ayırıcı Tanı

Genel durumun daha bozuk olması ve rumen sıvısı özellikleri ile rumen alkalozundan ayrılır. Diğer ön mide hastalıkları ve mikotoksikozisden de ayrılmalıdır.

Tedavi


Rumen sıvısı boşaltılır, Kolay sindirilebilen, KH ca zengin yem verilir. ½ lt pekmez veya mekas verilebilir. Per os geniş spektrumlu antibiyotikler (sefalosporin, oksitetrasiklin )uygulanmalıdır. 500cc hidrojen peroksit, 20 cc %10 luk bakır sülfat ile 50 gr askorbik asit su ile karıştırılarak verilir. 100-150 gr Sodyum propiyonat ve kalsiyum propriyonat verilmelidir. Dekstroz ile birlikte B1 vit, 1-2gr parenteral verilmelidir. Parenteral Ca da verilebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar