Balık Muayene Metodları ve TMA (trimetilamin) Tayini
Balık Muayene Metodları ve TMA (trimetilamin) Tayini
Taze balık Bayat balık
1.Görüntü Taze, parlak Donuk, mat
2. Koku Karakteristik Fena ve itici
3. Ağız Kapalı Açık
4. Gözler Parlak, kabarık Donuk, çökmüş
5. Solungaç Parlak, kırmızı, kokusuz Solgun, kurşuni
6. Pullar Parlak, sıkı tutunmuş Solgun, gevşek
7. Yüzeydeki müköz Doğal, ince kıvamda Koyu kıvamda,fena kokulu
8. Eti Sert, elastiki,kılçıktan zor ayrılır Kılçıktan kolay ayrılır
9. Palpasyonda Parmak izi kalmaz Parmak izi kalır
10. Karın Normal dolgunlukta Gaz nedeniyle şişkin
11. Anüs Normal Şişkin, fırlamış
12. Kan Parlak kırmızı, kokusuz Koyu renkte
13. Boyundan tutulduğunda Balık düz durur Bükülür
14. Suya atıldığında Genelde batar Yüzer
-TMA ( TrimetilAmin Tayini)
Balıkta bozulmanın daha erken saptanması için TMA (Tri metil amin) tayini yapılır.
TMAO (Tri metil amin oksit ) yalnız deniz balıklarında bulunur.
TMAO balık etinde çoğalan bakterilerin ve ortamda oluşan süt asidi bakterilerinin etkisiyle TMA ne dönüşür.
Taze deniz balıklarda eseri miktarda bulunan TMA, balığın bayatlığı arttıkça artmaya başlar.
TMA miktarı bayatlık ve bozulmanın göstergesidir.
Proteoliz olayı sonucu şekillenen diğer bozukluklardan daha erken şekillenir.
TMAO deniz balıklarında bulunma nedeni balıkların ozmoz vb fizyolojik olaylarda rol almalarından kaynaklanır.
Deniz balığı olan köpek balığında TMAO miktarı balık taze iken yüksek miktarda olduğundan bu deney uygulanmaz. Köpek balığında amonyak ve aminlerin varlığına dayanan testler güvenilir sonuç vermemektedir.
Tatlı su balıkları değişik bir su ortamında bulunmalarından dolayı TMAO çok eseri miktarda mevcuttur.
*Taze balıklarda TMA 50 ppm % 5 mg
*Bayat balıklarda TMA 50-100 ppm % 10 mg
*Bozulmuş balıklarda TMA >100 ppm > % 10 mg
Yorumlar
Yorum Gönder