Kedi ve köpeklerde sık karşılaşılan hastalıklar!


Hayvan sahiplerinin klinik ziyaretlerinin nedenleri arasında genellikle petlerinin aşı ve parazit uygulamalarının gelmesi yer alır. Birçok hayvan sahibi kedisine ya da köpeğine bir şey olmadığı sürece kliniklere uğramaz. Fakat klinik ziyaretleri, rutin kontroller hayvanlar için oldukça önemlidir. Belli bir hastalığın ilerlemesini önlemek, rahatsızlıkların hastalık olarak gündeme gelmesini engellemek ve erken teşhis ve tedavi ile sağlıklı yaşama olanak tanımak ancak ve ancak düzenli veteriner kontrolleriyle olur. Bu yüzden hayvan sahiplerinin en azından yılda bir kere petlerinin genel sağlık kontrollerini yaptırması gerekir… 
Şimdi gelelim konumuza. Kliniğe gitme nedenleri arasında aşı ve parazit uygulamaları, rutin kontroller, tırnak kesimleri, kulak temizliği yer alır evet ama hiç merak ettiniz mi petler genellikle hangi hastalıklar için kliniğe giderler? Kedi ve köpeklerde en sık karşılaşılan hastalıklar nelerdir? Gelin kedi ve köpeklerde en sık karşılaşılan 8 hastalığa göz atalım:
Böbrek hastalıkları
Böbrek hastalıkları genellikle yaşlı kedilerde gözükse de, her yaştaki kedi ve köpeğin karşılaştığı bir hastalıktır. Kedilerde tedavi çok daha başarılı sonuçlanırken, köpeklerde durum her zaman iyiye gitmez. Ayrıca böbrek hastalıkları, idrar taşları, idrar yolu enfeksiyonları bazı hastalarda komplike gelişebilir. Bu yüzden genel kontroller düzenli olarak yaptırılmalı ve teşhis-tedavi için geç kalınmamalıdır.

Pire-kenelerin neden olduğu hastalıklar
Aksatılan parazit uygulamaları sonucunda kedi ve köpeklerde görülen dış parazit rahatsızlıkları hayvan sahiplerinin en şikayetçi olduğu durumlar arasında yer alır. Kliniklerde sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alması hayvan sahiplerinin bu uygulamaları ne kadar az önemsediğini gösteriyor aslında. Düzenli olarak yaptırılan iç-dış parazit uygulamaları kedi ve köpekleri kenelerden, pirelerden olduğu kadar oluşacak hastalıklardan da korur. Bu yüzden hem insan hem hayvan sağlığını korumak adına köpeğinizin ve kedinizin aşılarını, parazit uygulamalarını ihmal etmemelisiniz.
Diyabet
İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da en sık karşılaşılan hastalıklar arasındadır Diyabet. Düzenli egzersiz ve doğru diyet ile kontrol altına alınsa da bazı kedi ve köpeklerde insulin tedavisine başlanabilir.
Artritis
Özellikle yaşlı kedi ve köpeklerde görülen artritis hayvanların yaşamını oldukça etkiler. Hareketlerde kısıtlanma, isteksizlik, atlama, zıplamada isteksizlik gibi belirtilerle kendisini gösteren artritis tedavi edilebilen ama yorucu bir süreçle mücadele gerektiren bir hastalıktır.
Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)
Yavru ve genç köpekleri derinden etkileyen, bazılarının ölümüne sebep olan illet bir hastalık Distemper. Köpek Gençlik Hastalığı olarak da bilinen Distemper’ın, aşılanmamış hayvanlarda görülme olasılığı daha sıktır. Nörolojik semptomlarla kendisini belli eden bu hastalık klinik kapısını çaldıran en üzücü hastalıklardandır.
Diş hastalıkları:
Ağız kokusu şikayeti ile çalınan klinik kapısı diş ve diş eti rahatsızlarının öncüsüdür. Genellikle ağız ve diş problemlerinden kaynaklanan sorunlardan dolayı hayvanlarda genel sağlık problemleri de görülebilir. Tartar, diş eti yangısı gibi sorunlar hayvanların gıda alımını engelleyebilir, iştahının kesilmesine neden olabilir. İşin kötüsü birçok ağız hastalığı hayvanlarda kalp ve böbrek sorunlarına neden olabilir.
Obezite
Gerek insanlarda gerekse hayvanlarda can sıkıcı olan obezite ile mücadelede iki önemli şey vardır; beslenme ve egzersiz. Doğru ve düzenli beslenmeyen, yeteri kadar egzersiz yapmayan her hayvan obeziteyle karşılaşabilir. Obez kedi ve köpeklerde kalp hastalıkları, diyabet, artritis gibi hastalıklar baş gösterirken birçok deri problemi de başlayabilir!
Uyuz
Özellikle sokak kedi ve köpeklerinde görülen sorunlardan biridir uyuz. Ne yazık ki çaresizce kaşınmaları, kendilerini yaralamaları hatta kanatmaları, dökülen tüyleri ile kliniğe gelirler. Kedi ve köpeklerde en sık karşılaşılan hastalıklar arasında yer alan uyuz tedavisi zor olsa da mümkün olan bir hastalıktır. Bu yüzden özellikle altını çizmek istiyoruz ki, sokakta gördüğünüz tüyleri yıpranmış, derisi kabuk bağlamış, kaşıntıdan kendisini yaralayan kedi ve köpeklerin tedavisi mümkün olabilir; lütfen onları terk etmeyin, tedavi ettirin ve ne kadar güzelleştiklerini görün!

Yorumlar

  1. Bu Mayo Clinic'ten genel bir duyuru ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar