Tavuklar 42 günde nasıl kesim ağırlığına gelmektedir?

Eskiden 90 günde Kesilen Tavuklar Bugün 45 Günde Aynı Ağırlığa Ulaşıyor. Bu Nasıl Gerçekleşmektedir?

Etçi tavukların günümüzde bu derecede hızlı büyümelerinin
esas nedeni beslenmeleri ile ilgili değildir. Esas olarak bu büyümenin %85 i
genetik seleksiyonlardır. Beslenme ve diğer bakım şartlarının da burada etkisi
sadece %15 tir. Genetik sözcüğünün geçmesi dahi insanları yanlış yönlerdirmeler
yüzünden tedirgin etmekte olduğundan genetik seleksiyonu açıklamak gerekiyor.
Bu olayın genetiği değiştirilmiş tavukla uzaktan yakından alakası yoktur.
Yapılan iş, yıllar süren ıslah ve seleksiyonlar sonucu en yüksek et verimine ve
hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırklarının elde edilmesi ve bunların
birbirleriyle melezlenmesiyle civciv elde edilmesidir.
Diğer yandan, bir de böyle kapasiteli civcivlerin gereksinim
duyduğu besin maddeleri ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde
karşılanması için en ileri bilgisayar formülleri ile yüksek kaliteli
hammaddeler kullanılarak hazırlanan yemlerle beslenmesi, ayrıca ısı ve
havalandırma kontrollü ve sağlıklı kümes ortamlarında barındırılması
neticesinde 2,5 kg a ulaşmak bile artık dünyada neredeyse geride kalmaktadır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar